Securitate si buna dispozitie

Aceasta pagina se va ocupa de indrumarea celor ce nu stiu sa puna pe compul lor.

Aici putem enumera browsere de internet, firewall-uri (deseori aproape inutile), download manager-e, programe de transfer ftp, player-e, etc.

Browserele de internet au atins un numar impresionant atat pentru Windows cat si pentru Linux. Oricat de multe ar fi, Internet Explorer-ul (cel mai folosit, cel mai prost si plin de bug-uri), Opera si Netscape-ul sunt cele mai folosite.

Pentru a naviga in siguranta pe internet, cateva setari ale browserului si cateva firewall-uri ar trebui sa rezolve problema. Firewall-urile recomandate de mine sunt: Norton Internet Security, BlackICE Defender (Atentie!!! ultima varianta nu mi-a mers pe WinXP), McAfee Firewall, Sygate Personal Firewall 5 Pro, VisNetic Firewall, Kerio Personal Firewall Pro si un firewall prea profesional, Checkpoint Firewall 2000 4.1
(Atentie!!! Zone Alarm este si el destul de bun dar am vazut pe net diverse patch-uri prin care se inlatura protectia oferita de acest firewall, de aceea eu nu-l folosesc).
Pentru a folosi serviciul de proxy, trebuiesc facute cateva setari in browser, adica:Tools/Internet Options.../Connections/Settings. La Proxy server alegeti unul din serverele de proxy puse la dispozitie de
www.multiproxy.org dar nu inainte de a rula programul Multiproxy v1.2 ce poate fi download-at de pe acelasi site. Trebuiesc dezactivate controalele Active-X si Java. Astfel sunteti mai anonimi cu inca un nivel.
Daca intrati pe mirc si nu aveti si acolo un proxy ce foloseste anonimatul atunci degeaba va mai chinuiti sa va setati browser-ul caci majoritatea “script kiddies” v-au aflat deja IP-ul (de aici si nevoia de firewall). Un lucru trebuie a se sti aici: pe internet nu exista conceptul de securitate perfecta; nimic nu este perfect protejat pe internet. Primul hacker a aparut in 1968 si de atunci au aparut grupuri de hackeri care fac ravagii (aici amintim atacurile DDoS asupra eBay, amazon.com, buy.com, zdnet.com, etrade si msn; Grupul de hackeri “World of Hell” vandalizeaza in 2001, 679 de site-uri in numai 1 minut; FBI raporteaza spargerea a peste 40 de site-uri e-commerce din SUA si furtul a peste un milion de carti de credit; in 2001 hackerii ataca Conferinta Economica Mondiala unde sunt piratate si date publicitatii informatii personale ale unor personalitati precum: Bill Gates, Yasser Arafat, Kofi Annan, Madeline Allbright si Shimon Peres). Cele mai de temut grupari de hackeri sunt Legion of Doom si 2600:The Hacker Quarterly. Oricum, nici unul din aceste grupari nu va intra pe calculatorul unui roman conectat la intenet cu dial-up de 56k/s; dar s-a vrut a se sti ca nu exista securitate perfecta. In loc de World Wide Web ar trebui sa se numeasca World Wide Wacko.

!!!Daca doriti sa faceti un mic flood, cica ar exista un programel numit Rocket care, setat cum trebuie arunca in aer orice comp de pe Xnet.

Ca managere de download, cel mai des intalnite sunt Download Manager 5 si GetRight. Acestea ofera optiunea de Resume in cazul unei caderi a liniei. Desi ar trebui sa mareasca si rata de transfer, acest lucru nu este posibil cel putin in Romania si pe dial-up. Ca programe specializate tip P2P connection ar fi: Kazaa (plin de spyware si adware- a nu se folosi decat in caz de unica existenta!!!), WinMX, iMesh, Morpheus si BearShare.

Pentru a asculta muzica si a viziona filme pe calculatorul dvs, in afara de Windows Media Player (orice versiune), eu recomand WinAmp x.x, MicroDVD Player, RadLight (ofera suport pentru subtitrari), PicaView, etc. Si cum un codec bun face mai mult decat 7 programe, eu recomand: ACE MegaCodecs Pack, Tsunami Filter Pack si Nimo Codecs Pack. Cu aceste codecuri aveti subtitrare si pe WMP.

In cazul in care va faceti un site, uneori veti avea nevoie de un manager de ftp. cel mai bun, si cel pe care il am si eu, este SmartFTP v1.0 build 696 (home.ro, go.ro si as.ro ofera aceasta posibilitate de upload, profitati de ea!).

Un sistem intretinut, este un sitem fiabil, de incredere. Pentru mentenanta, recomand Fix-It Utilities (credits to Nicu Dica!) si Norton System Works 2003.

Orice calculator ar trebui sa aiba un Office (a nu se intelege Microsoft Office!!) si cel putin un antivirus. Antivirusii de pe piata sunt in numar foarte mare, dar cele mai des folosite sunt: Kaspersky AntiVirus (aka AVP), Fix-It are un modul de antivirus, Norton AntiVirus, AntiVirus eXperts (AVX) si ar mai fi vreo 20-30 dar nu cred ca veti folosi mai mult de doi, simultan.
In cadrul seriei programelor utilitare (a celor ce nu trebuie sa lipseasca din orice calculator) trebuiesc amintite: WinRAR, WinZip, WinACE, Acrobat Reader, ACD See ,mIRC (sau diverse scripturi), Pop-up Killer, Yahoo Messenger, Serials 2000  cu update la zi, MP3 to WAV Converter, etc. Un programel cu totul special pe care il folosesc destul de des este File Shredder; el imparte un fisier intr-un numar de fisiere mai mici (de obicei 1,38MB, cat sa incapa pe o discheta). Un alt program mai special (daca ai nevoie de ceva mai bun decat vechiul DLH) ar fi Cheatbook Database 2002 ce are coduri si pentru console dar si pentru PC.
Pentru cei de au de gand sa se apuce de animatie 3D nu cred ca ar mai fi cazul sa le spun despre 3DStudio Max 5, Lightwave sau Maya. Daca aveti de gand ceva 2D sau sa faceti o carte de vizita mai sic (eventual elemente pentru o pagina web), recomand Corel DRAW 10 (cel ce il folosesc eu). Pentru electronisti, Electronics Workbench si Protel-ul ar fi de-ajuns.

Cam atat despre softurile vitale dintr-un comp. Probabil ca ar mai fi cateva programe dar, ori nu mi-am amintit de ele, ori nu ma intereseaza.

 

May the bandwidth be with you!